Francouzská moštová odrůda pocházející patrně z regionu Bordeaux či z vinařských oblastí na Loiře. Pravděpodobně vznikla spontánním křížením odrůd Chenin Blanc a Tramín.

 

Vlastnosti vína

Typické víno je světle zelenožluté, intenzivně aromatické, kořenité, s výraznější kyselinkou a s vyšším obsahem alkoholu, perzistentní v dochuti. Ve vůni dominuje broskev a nektarinka.

 

K čemu se hodí

Aromaticky výrazné víno je vhodné jako aperitiv či ke studeným předkrmům, ke chřestu a kozím sýrům, ke kořenitým jídlům, těstovinám s gorgonzolou nebo rybí omáčkou, k vařené šunce, bílým masům se smetanovými omáčkami, k rybám s výraznější úpravou či k rybám uzeným.

Sauvignon 2016

Francouzská moštová odrůda pocházející patrně z regionu Bordeaux či z vinařských oblastí na Loiře. Pravděpodobně vznikla spontánním křížením odrůd Chenin Blanc a Tramín.

 

Vlastnosti vína

Typické víno je světle zelenožluté, intenzivně aromatické, kořenité, s výraznější kyselinkou a s vyšším obsahem alkoholu, perzistentní v dochuti. Ve vůni dominuje broskev a nektarinka.

 

K čemu se hodí

Aromaticky výrazné víno je vhodné jako aperitiv či ke studeným předkrmům, ke chřestu a kozím sýrům, ke kořenitým jídlům, těstovinám s gorgonzolou nebo rybí omáčkou, k vařené šunce, bílým masům se smetanovými omáčkami, k rybám s výraznější úpravou či k rybám uzeným.